top of page

BADEM KAHVESi

BADEM KAHVESİ GELENEĞİ YAŞATILIYOR.

Kumluk Plajı'nda faaliyet gösteren Serap Kafe, elli yıllık bir geleneği yaşatıyor. Kahvaltı spesiyali olan Datça Dürmesi ile ilgi gören işletme şimdi de 'badem kahvesi' ile adından söz ettiriyor. Türk kültürünün vazgeçilmez tatlarından olan kahveler arasına meşhur Datça bademinden yapılan kahve de katıldı. Datça'nın meşhur bademinden yapılan kahveyi yeniden keşfeden Serap Kafe'nin işletmecisi Gülsevil Akkoyun badem kahvesinin yapılışını anlattı.Datça'nın yerlisi olan ve iki kız çocuk annesi Akkoyun ''Badem kahvesinin ham maddesi olan bademi önce fırında iyice kavuruyoruz ardından blender ile toz haline gelinceye kadar kavrulan bademleri çekiyoruz sonra kahve haline geliyor. Badem den elde edilen kahve yalnız süt ile pişirilip bal ile içiliyor. Badem kahvesinde şeker ve su kullanılmıyor." dedi.'ATA MİRASINA SAHİP ÇIKIYORUZ' Badem kahvesinin geçmişinin çok eski yıllara dayandığını da belirten Akkoyun, 'Datça'mızın balı ve bademi meşhurdur, yerli halkın önemli geçim kaynaklarından olan Datça bademinin ünü ülke sınırlarımızı aşmış durumdadır.

 

 Badem kahvesinin geçmişi çok eski yıllara dayanmaktadır. Ancak kafeini bol ve aynı zaman da insan sağlığına zararı olan çeşitli hazır kahveler yaygınlaştıkça dedelerimizden miras kalan badem kahvesi unutulmaya yüz tuttu. Ancak biz işletmemizde bu geleneği yıllardır sürdürüyoruz. Yıllar önce dedelerimiz ve ninelerimiz badem içi çıkartırken kırılan badem parçalarını önce odun ateşinde iyice kavurduktan sonra dibek taşında öğütülen bademi sütle pişirip bal ile tüketirlerdi. Geçmişte badem içini şimdiki gibi makinelerde çıkartılmıyordu o zamanlar çekiç veya taşla badem içi çıkartılıyordu. Şimdi teknoloji gelişti Datça bademinin içi artık makineler de çıkartılıyor' diye konuştu.

'TADINA BİR DEFA TADAN DOYAMIYOR' Badem kahvesini işletmesinde yerli ve yabancı müşterilerine ikram eden Gülsevil Akkoyun 'Badem kahvesini tadan yerli ve yabancı müşterilerimiz badem kahvesinin tadına doyamıyor. Aynı zaman da badem kahvesi zararlı hiçbir katkı maddesini içinde barındırmıyor, tamamen doğaldır insan sağlığına oldukça faydalıdır. Muğla valiliği destek olursa badem kahvesini geliştirip patentini alıp tüm Türkiye de satışa çıkarılmasın da çalışma başlatırız' dedi.

 

CİHAN HABER AJANSI:

 Datça bademinden kahve yapıyorlarMuğla’nın Datça ilçesinde Nuri Akkoyun, 50 yıllık badem kahvesi geleneğini yaşatıyor. Datça, badem üretimiyle ünlü bir ilçe. Datça bademinin zeytinli badem, ballı badem, incirli badem, badem turşusu gibi birçok tüketim şekli var. İlçede, badem kavurmasından kahve de yapılıyor. Datça’da uzun süredir zamandır yapılan badem kahvesi, bir işletmenin girişimi ile tekrar gündeme geldi. Halk arasında çok uzun süredir bilinen badem kahvesi, şimdilerde şehri ziyaret eden turistlerin de beğenisine sunuluyor. Kahvelik bademler öğütüldükten sonra belli süre kavruluyor. Rengi kararan öğütülmüş badem, sütle hafif ateşte kaynatılarak kahve haline getiriliyor. Bal ile servis edilen badem kahvesinin içersinde, katkı maddesi ve kafein gibi uyarıcı maddeler bulunmuyor. Badem kahvesini müşterilerinin oldukça beğendiğini ifade eden işletme sahibi Nuri Akkoyun, “Datça’nın biliyorsunuz bademi çok meşhurdur ve de çok da güzeldir, lezzetlidir. Eskiden bademin kahvesi yapılıyordu, biz bunu 'yenileyelim, gündeme getirelim' dedik. Datça badem kahvesini icat ettik. Çok da tutuldu.” dedi. Badem kahvesini çok seven Emine Remziye Sanattekin, “Tadı diğer kahvelere göre biraz farklı, badem kokusunu alıyorsunuz. Normal Türk kahvesinden çok daha güzel bir tadı var. Tavsiye ederim herkese, buraya gelip deneyin.” tavsiyesinde bulundu.

bottom of page